maanantai 7. tammikuuta 2013

Ensimmäinen puolimaratoni 8 vuoteen.


Vuoden ensimmäinen viikko meni aika treenipainoitteisesti. Aloitin viikon hyvin kevyellä juoksulla. Lenkin juoksin niin hitaasti kuin vaan kehtasin juosta. Niin kuin olen maininnut pohkeet on olleet mulla äärettömän suuri ongelma viime vuoden aikana ja turhautumisen hetkiä niiden kanssa on ollut useasti. Aloitin viime vuoden loppupuolella tekemään lenkkejä joissa selkeästi pudotan juoksuvauhtia. Tämä johti siihen, että jatkuvasti ongelmia tuottaneet pohkeet tuntuivat rauhoittuneen. Pari lenkkiä oon juossut vähän kovempaa (5:30min/km) ja jälkimainingeissa ei mitään mainittavia pohjeongelmia esiintynyt.Torstaiaamuna menimme vanhimman poikani kanssa salille ja uimaan. Salilla tehtiin yläkroppatreeni ja valitettavasti ei kerennyt kuin lyhyen 500m (9:47) pyrähdyksen tekemään altaassa ennenkuin piti rientää iltavuoroon töihin. Perjantaina kuntopyörätreeni tulikin jo linkattua tänne edellisessä postauksessa. Mukavasti tosiaan toi vauhtia lisää tuo Finntriathlonin yllätys :)

Lauantaina menin vuorostani tyttäreni kanssa uimahallille ja koska kuntosalilla on kuulemma ihan tylsää niin jätettiin se väliin ja mentiin suoraan uimaan. Uimisellekin oli annettu semmoinen ukaasi, että pitää uida nopeasti, että meille jää aikaa leikkimiseen. Noh, tein parhaani ja 2km aika olikin hyvin tyydyttävä.Lauantai-iltana sitten kävin valmistelemaan itseäni seuraavan päivän pitkään juoksulenkkiin. Tarkoituksena oli siis juosta puolmaratoni. Oon viimeksi juossut niin pitkän matkan vuonna 2004 jolloin kolmisen kertaa vuoden aikana tuli semmoinen matka juostua. Tän hetkinen enkka puolmaratonille on 2:05 ja jotain sekunteja päälle. Valmisteluihin kuului runsas nesteen juominen ja lepäily edellisenä iltana. Hyvin nukutun yön jälkeen aloitin aamun isolla puurolautasella ja jugurttiin sekoitetulla myslillä sekä banaanilla. Päivän mittaan join reilun litran verran vettä ja iltapäivällä valmistin puolisen litraa urheilujuomaa, jonka nautin rauhalliseen tahtiin puolisen tuntia ennen juoksua. Tankkaus ilmeisesti onnistui hyvin sillä vessassa joutui käymään monta kertaa viimeisen tunnin aikana. Ennen lenkkiä tyypillinen hetki juoksutavaroiden metsästystä mitä ihmeellisimmistä paikoista ja lopulta lievästi pelonsekaisin tuntein ulos alkulämmittelujä tekemään.

Itse juoksu lähti rullaamaan oikein hyvin heti alusta lähtien. Alussa semmoista lievää kankeutta oli niinkuin aina mutta hyvät alkulämmittelyt ovat omiaan näitä poistamaan. Juoksu tuntui sen verran hyvältä, että pidin n. 5:20 tahdin alussa joka kiihtyi kyllä 5-6km kohdalla, jonka jälkeen hölläsin vähän vauhtia, ettei puhti lopu kesken. Kerran 7km kohdalla joutui käymään pissalla mutta muita pysähdyksiä ei lenkin aikana sattunut. Pitkillä lenkeillä mulle aina tulee pientä taistelua viimeistään siinä 14km kohdalla jalkojen kanssa. Se on hyvä, että tämäkään kerta ei poikennut perinteistä. Kuitenkaan mitään ylitsepääsemättömän vaikeaa taistelua ei ollut vaikka ei tuo 21.1km mitenkään helppo lenkki ollut. Tässä statistiikkaa lenkiltä:
Vanha puolimaraton ennätys parani yli 13 minuutilla. Endorfiinitaso oli kyllä huipussaan ja joutui ehkä vähän tunteilemaankin siinä lenkin päättyessä. Ainakin siihen asti kun huomasin, että avaimet ovat jääneet kotiin ja ovi lukossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti