sunnuntai 17. maaliskuuta 2013

5km ravi, kirjallisuutta ja fillarivarkaus!

Juoksut


Sunnuntaina yritin käydä vähän testailemassa Newtonin Distance -sarjan kenkiä, jotka ostin Goexpo messuilta. Pari huomiota tuli heti lyhyellä reilun 3km intervalli pölläyksellä, jonka jätin kesken näiden huomioiden vuoksi. Tätä kenkää ei selkeästi ole suunniteltu liukkaille ja talvisille keleille. Kenkä on rakenteeltaan hyvin kevyt verrattuna tottumiini Asicseihin ja tuuletus toimii kengissä sitä luokkaa, että pakkasella ei oikein tarkene juosta, kun jalkoja ja varpaita paleltaa. Toinen huomio oli, että vaikka lumessa kengillä pääsee eteenpäin niin heti, kun tuli jäätä alle kengät muuttuivat suorastaan vaarallisiksi. Kengät jäävät siis naulakkoon odottamaan tämän loputtoman talven päättymistä.

Tiistaina jätin iltavuoron jälkeen fillarin töihin lepäämään ja vedin 5km raivojuoksun. Edellinen 5km raivo lenkki tuli vedettyä marraskuun 13. 2012 ajalla 23:07. Ei mitenkään hirveän usein näitä tule vedettyä. En tätäkään lenkkiä lähtenyt juoksemaan 5km mielessä pitäen vaan vähän fiiliksen mukaan. Kuitenkin ensimmäisen kilsan väliaika kun räpsähti korviin 4:14 niin päämäärä tuli aika selväksi. Ekan kilsan jälkeen reitti on noin puolitoista kilsaa enemmin tai vähemmin nousua, joten siinä tuli pieni notkahdus, mutta loppu mentiin taas kovaa ravia. Tässä statistiikkaa mun 5km enkka-ajasta (poislukien tottakai mun nuoruuden myllytykset, kun vajaan 5km pururata, jossa paljon nousuja, tuli juostua 20:35. Tätä ennätystä lähden ensi kesänä metsästämään Karhuvuoren legendaariselle pururadalle).Virkistävää tälläisiä lyhyitä raivolenkkejä ajoittain vetää. Seuraavana päivänä juoksin sitten töihin aluksi hitaasti ja lopussa vähän reippaammin. Kävin vielä torstaina pienen rauhallisen vitosen vetämässä upeana talvipäivänä. Siinä onkin tämän viikon juoksut. Mulla jäi tällä viikolla viikon pitkä pk-lenkki juoksematta. Syy tähän on mun vasemman jalan akillesjänne. Se on lievästi ollut kipeä ja hieman kosketusarka ja jokaisen juoksulenkin aikana viime ja tällä viikolla se on hieman aristanut alussa, mutta sitten juostessa rauhoittunut. Yritän nyt olla kaukaa viisas ja jättää jalan rasittamisen kunnes tuntuu, että akillesjänne olisi taas kondiksessa.

Uinnit


Kävin tällä viikolla pari kertaa uimassa ja molemmilla kerroilla vetäsin 2km setin. Kerroilla oli eroa kuin yöllä ja päivällä. Maanantain setti oli tuskaista menoa. Kädet olivat jotenkin ihan puuroa ja rentous uinnista oli hyvinkin kaukana. Olen tosiaan uinut todella vähän ja se on kyllä vähän omaatuntoa soimannut. Onneksi parin viikon päästä alkava uinnin tekniikkakurssi tuo vähän valoa tähän pimeyteen. Lauantaina uinti oli taas täysin päinvastainen. Uinti tuntui aivan loistavalta ja meno oli vähintäänkin rentoa. Mukavasti loppua kohden lisäsin vähän tempoa ja ei tehnyt tiukkaakaan 39:07 aika. Nauratti ajoittain niin että vettä meni suuhun, kun lapset olivat mukana uimassa ja rata, jossa uin oli aivan pomppulautojen vieressä ja lapset tietysti saivat idean hypellä pommeja aina kun menen ohi :D

Kirjallisuutta
Ajattelin sanasen kirjoittaa aineistosta, joka mulla on lukemisen alla. Tilaan Juoksija- ja Pyöräily + Triathlon -lehteä. Niissä on kyllä ollut roimasti hyviä vinkkejä treeneihin ja mielenkiintoisia artikkeleja juoksun, triathlon ja pyöräilyn maailmasta. Suosittelen lämpimästi jokaiselle.

Kirjat joita on enemmin ja vähemmin tullut luettua on Joe Frielin: The Triathletes Training Bible, Suuri Pyöräilijän Käsikirja ja Christopher McDougallin Born To Run. Kaikki on oivaa luettavaa ollut. Pyöräilijän käsikirja vaikuttaa hyvinkin kattavalta ja selkeältä kokonaisuudelta tälläiselle vihreälle aloittelijalle. Löysin Suomalaisesta Kirjakaupasta hintaan 25e.

Ryöstö!


Keskiviikkona iltavuorosta päästyäni kymmenen aikaan illalla kävin Kotkansaaren Salessa hakemassa jotain iltapalaa itselleni ja hölmönä jätin pyörän lukitsematta kaupan ulkopuolelle. Kaupasta tultuani pyörä oli keretty varastamaan. Yritin kovasti vilkuilla ympärilleni josko varas olisi vielä näköpiirissa, sillä olisin kyllä juoksemalla lähtenyt perään ja sitten oltaisiin katottu kuinka hyvä kunto sillä fillarivarkaalla oikein on! :D

Kotiin päästyäni lähdin ulos autolla tutkimaan lähitienoita, josko pyörä olisi tullut vastaan, mutta noin tunnin etsinnän jälkeen luovutin ja päätin mennä kotiin nuolemaan haavojani. Ostin Nakamuran itselleni noin vuosi sitten 150e:lla, joten menetys ei ollut mitenkään kovin suuri, mutta kyllä se silti harmitti tietysti.

Pistin kuvan pyörästä facebookkiin ja tuntomerkit, josko se vaikka tulisi jollain vastaan. Siinä on muutamia tuntomerkkejä, joista yksinkertaisesti ei voi erehtyä. Seuraavana aamuna noin yhdentoista aikaa mulle silloin tuntematon kaveri soittaa ja sanoo, että oli nähnyt kuvan mun pyörästä facebookissa (muutamat kaverit olivat jakaneet kuvaa) ja ilmoitti löytäneensä fillarin n. 500m päästä siitä Salesta. Tässä todistimme siis sosiaalisen median voimaa :)

"Vieraissa" käynyt Nakamura talvisen oloisena työpaikan pihalla keskiviikko iltana ennen ryöstöä.

2 kommenttia:

  1. Minkäs takia 2013 kisaohjelmassa ei ole Lausannen (puoli)maratonia? ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan Kalle! Tämä unohtui kokonaan kisakalenterista :) mikäs päivä se on? Kovasti odotan tätä kisaa.

      Poista